U trendu

Kosovo i dalje sanja članstvo u EU i NATO

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj potvrdio je danas u intervjuu za Euraktiv Španija ambiciju svoje zemlje da se pridruži NATO i Evropskoj uniji.

Hodžaj je španskim novinarima naveo buduće planove Kosova za bolje odnose sa EU i Vatikanom, kao i ambiciozne planove ulaska u NATO i EU.

On je istakao da njegova zemlja „ceni podršku Španije na evropskom nivou“ i da se nada da će Madrid „biti mnogo otvoreniji u budućnosti da radi sa nezavisnim Kosovom“.

Kada je reč o odnosima sa EU, Hodžaj je insistirao da je „u istorijskom i geografskom smislu Kosovo evropska zemlja i da biti deo EU znači povratak u Evropu“.

Kosovski ministar spoljnih poslova objasnio je da je njegova zemlja „mala i deo nesigurnog sveta, da je članstvo u EU značajno za bezbednost i stabilnost Kosova, ali i za ekonomski rast“.

Prema njegovim rečima, „biti članica EU je najbolji način da se modernizuju politika, ekonomija i društvo. Za nas je to agenda modernizacije koja će nam omogućiti da konkurišemo drugima u regionu i razvijamo se“.

On je potvrdio da Kosovo još ima ambiciju da se priključi NATO priznajući da prvo mora „da sprovede reforme kod kuće“. „Prvi korak ćemo napraviti sledeće godine i onda ćemo videti kako se stvar postepeno razvija“, kazao je Hodžaj.

Kako je dodao, potpisivanje protokola o pristupanju NATO u maju od strane Crne Gore „značajan je korak za Kosovo i region“. Kosovo, kazao je Hodžaj, namerava da sledi Crnu Goru na bazi napretka učinjenog na letošnjem samitu u Varšavi.

Šef kosovske diplomatije kazao je i da je „Balkan sada u mnogo boljoj situaciji nego pre deset godina, prolazimo kroz transformaciju u pogledu odnosa izmedju zemalja i nacija. Stigli smo od neprijateljstva do saradnje“.

Hodžaj je u intervjuu ponosno istakao pristup njegove zemlje globalnim pretnjama pojašnjavajući da se „u poslednjoj godini niko sa Kosova nije pridružio ISIS“.

Kosovski ministar takodje je potvrdio da je njegova zemlja zainteresovana za diplomatske odnose sa Vatikanom dodajući da je Sveta stolica važnija za Kosovo „nego za druge balkanske zemlje jer je Vatikan bio na strani Kosovara tokom istorije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar