U trendu

Kostreš: Neka preletači vrate mandate pa onda menjaju stranke

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas političke partije da u svoje redove ne prihvataju članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.

„I zato bi, ako želimo da sprečimo urušavanje političkog sistema, trebalo iskoristiti ovo vreme kada nema izbora za postizanje opšteg dogovora kojim će takvo ponašanje biti deklarisano kao društveno neprihvatljivo i naići na osudu kako političkih stranaka i medija, tako i društva u celini“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je LSV tokom prethodne četiri godine u nekoliko navrata predlagala da stranke donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati „preletače“.

„Smatrali smo i smatramo da bi – ukoliko je želja za promenom plod promene političkih ubedjenja – ti ljudi trebalo da svoje odborničke ili poslaničke mandate ostave onoj listi, odnosno stranci sa kojom su ga osvojili, pa da onda promene stranku i ubedjenja. Isto tako, partija koja ih prima bi trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili“, ocenio je Kostreš.

Ocenio je da je praksa „preletanja“ bez sumnje u velikoj meri doprinela rastu apatije birača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.