najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kovač: Nastavićemo da insistiramo na rešavanju spornih pitanja

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je u petak uveče u Subotici da će Hrvatska nastaviti da insistira da Srbija u procesu pristupanja EU odustane od primene zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine, kao i na tome da Beograd obezbedi garantovana mesta za predstavnike hrvatske nacionalne zajednice u Skupštini Srbije.

Kovač je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da će zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine morati da se menja, ako Srbija želi da udje u EU i dodao da će u procesu pristupanja EU dve države morati da intenzivnije rade na pitanjima koje ih opretećuju a tiču se ratnog nasledja iz devedesetih godina.

„U Hrvatskoj postoji zabrinutost oko sudjenja za ratne zločine. Naši ljudi su zbog toga zabrinuti i to se mora rešiti, da se vlast u Srbiji oko toga izjasni, da se branitelji izuzmu iz tog zakona. Taj zakon će morati da se menja ako je Srbiji stalo da udje u EU. Cilj je da imamo stabilne odnose“, rekao je Kovač.

On je dodao da će Hrvatska insistirati i na garantovanim mestima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Skupštini Srbije, kao i na rešavanju pitanja osoba nestalih u ratovima.

„Pitanje nestalih takodje treba da se reši, jer će doprineti poboljšanju odnosa izmedju dve države, kako bismo od ratnih tema rasteretili mladje generacije“, kazao je izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ceni činjenicu da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

„Zadovoljni smo što sa obe strane postoji politička volja da se reše problemi koji postoje izmedju dve države“, kazao je Dačić.

On je preneo poruku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će sve što je obećao prilikom nedavnog susreta sa Kolindom Grabar Kitarović biti i uradjeno.

Dačić je rekao da je Srbija pre 14 godina donela zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i dodao da je tada to podržao i Haški tribunal, jer je cilj tog zakona da se gone svi koji su počinili zločine.

„O tome ćemo razgovarati u narednim godinama. Treba da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine. To je tema nakon formiranja dve vlade, jer ovo su tehničke vlade“, kazao je Dačić koji je danas bio u ulozi izaslanika premijera Vučića.

Dačić je ocenio da se problemi ne rešavaju jer hrvatska strana već dve godine odlaže rad medjuparlamentarnih radnih grupa, ali je i dodao da će Srbija pronaći način da se održe programi medija koji informišu na manjinskim jezicima.

Dačić i Kovač prisustvovali su danas u Subotici obeležavanju 26 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Dvojica ministara prisustvovali su i misi u franjevačkoj crkvi Svetog Mihaela Arhandjela, posle koje je bio upriličen prijem u dvorištu Doma DSHV-a.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike