U trendu

Kovačevski: Partnerstvo Severne Makedonije i Srbije primer za region

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je večeras da su partnerstvo i prijateljstvo Severne Makedonije i Srbije primer za region.

„Zato je važno ne samo za ove dve države, već i za ceo region da se pređe evropski put“, rekao je Kovačevski na sastanku sa ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem u Vladi Severne Makedonije.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, na tom sastanku je razgovarano o više tema u pravcu nastavka i unapređenja odnosa Severne Makedonije i Srbije.

Zajednički je, ističe se, konstatovano da su odnosi dve zemlje prijateljski i partnerski i da će biti produbljeni kroz proširenje saradnje, jačanje međusobnog poverenja, razumevanja i dobrosusedstva.

Tema razgovora Kpvačevskog i Vučevića bilo je otvaranje počasnog konzulata Srbije u Ohridu, normalizacija odnosa dve crkve, Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučević je, kako se navodi, izrazio zahvalnost vladi Dimitra Kovačevskog na podršci srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji i njenom uključivanju u multikulturalno društvo u kome svi doprinose.

On je istakao da Vlada Srbije ostaje privržena odličnim odnosima i nastavku saradnje, jer Republika Srbija nema bližeg naroda i napomenuo da su sva suštinska pitanja rešena.

„Obostrano je istaknuto da Otvoreni Balkan treba da se proširi, jer je to dokaz za nas same da možemo da razvijamo region“, navedeno je u saopštenju sa sastanka Kovačevskog i Vučevića, kome su prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Severne Makedonije Slavjanka Petrovska i Oliver Spasovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar