Krajišnici: Povratak Srba u nacionalnom interesu Hrvatske

BEOGRAD – Povratak Srba je u najvećem nacionalnom interesu Hrvatske, a ako želi da opstane kao država i nacija Hrvatska mora naći način da vrati proterane Srbe, ocenio je danas predsednik Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić povodom godišnjice akcije „Oluja“.

„Hrvatski narod treba da prihvati činjenicu da je sadašnja teritorija Hrvatske vekovima bila domovina Srbima. Ako želi opstati, moraće da razmišlja o povratku srpskog naroda bez obzira koliko joj to teško padalo“, poručio je Žunić na konferenciji za novinare.

On smatra da posle 23 godine od „Oluje“ srpski i hrvatski narod moraju zbog zajedničke budućnosti da u miru sarađuju i reše nesuglasice.
Kako je rekao, i jedan i drugi narod treba da se izbore sa zajedničkim gorućim problemom – demografskim padom i odlaskom mladih.

„Moramo se zapitati i jedni i drugi čije će ovo biti teritorije i države ako nestanemo kao narodi“, naglasio je Žunić.

On je izneo podatak da je prema evidenciji Veritasa tokom akcije Oluja nestalo i poginulo 1.856 Srba od kojih je 1206 civila.

Žunić je naveo da je protiv krajiških Srba, kojih je do 4. avgusta 1995. godine bilo oko 230.000, angažovano čak 200.000 hrvatskih vojnika.

On je napomenuo da je „Oluja“ sprovedena iako su predstavnici tadašnje Republike Srpske Krajine 3. avgusta u Ženevi i Beogradu, kaže, prihvatili i potpisali tzv.Z4 – predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju sukoba.

„Oluja je u istoriji nezabeležen grupni zločin i ogromna mrlja na savesti međunarodne zajednice. Izvršen je zločin nad celim jednim narodom koji će, nažalost, ostati neksažnjen“, ocenio je Žunić.

Predsednik Udruženja krajišnjika Srbije Mile Bosnić primetio je da se u međunarodnoj i hrvatskoj, ali i delu srpske javnosti, za proterivanje Srba iz Hrvatske tokom „Oluje“ okrivljuju sami Srbi iz Krajine iako su, kaže, bili žrtve te akcije.

„Prigovara nam se da nismo bili kooperativni, iako smo činili sve da ostanemo tamo. Rukovodstvo RSK se dva dana pre napada odazvalo pozivu međunarodne zajednice na sastanak u Ženevi“, rekao je Bosnić.

On je izrazio nadu da će pregovori sadašnjeg rukovodstva Srbije sa Hrvatskom doprineti boljem položaju Srba koji žive u Hrvatskoj, ali i da će pomoći rešavanju problema prognanih Srba.

Bosnić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su omogućili prrživelima iz „Oluje“ da dostojanstveno obeležavaju sećanje na stradanje Srba 4. avgusta 1995.

Predsednik Udruženja „Zavičaj“ Nenad Abramović ukazao je da su Srbi u Hrvatskoj i danas izloženi diskriminaciji i naveo da je u poslednjih pet godina pet puta više Srba napustilo Hrvatsku nego što se vratilo na svoja ognjišta.

On je naglasio da prognani Srbi ne mogu da raspolažu sa svojom imovinom u Hrvatskoj, te da su vlasti u toj oblasti usvojile niz zakona na štetu Srba.

„Poslednji je Zakon o javnoj imovini kojim se firmima iz Srbije oduzima pravo nad imovinom, zatim zakon o ratnim veteranima i braniteljima kojim se Srbija i Crna Gora proglašavaju za neprijatelje. Tu je i zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se imovina Srba otima i upisuje u katastar“, naveo je Abramović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike