U trendu

Krečman: Srbija zaslužuje poštovanje ali neophodne dalje reforme

Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman rekao je danas u Beogradu da su, iako Srbija „zaslužuje poštovanje“ za ono što je do sada postigla, još uvek neophodne reforme pre svega u oblasti vladavine prava i pravne sigurnosti, da bi nemačke kompanije, a posebno mala i srednja preduzeća, mogle da posluju u Srbiji.

„Važno je da mala i srednja preduzeća imaju dobre poslove zato što su upravo ona kičma naše privrede, ona ostvaruju 75 odsto naše ekonomske snage“, rekao je Krečman na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Krečman je rekao da je u Srbiji da bi pomogao u procesu pridruživanja EU.

„Srbiji je mesto u EU, u to sam ubedjen“, naveo je premijer Baden-Virtemberga.

Krečman u Srbiji predvodi delegaciju od preko 100 članova, a u njoj su ljud iz politike, privrede, nauke, civilnog društva i drugih sektora.

On je naveo da je saradnja Srbije i Baden-Virtemberga dobra, i kao primer naveo mešovitu komisiju Baden-Virtemberga i Srbije u okviru Evropske strategije za dunavski region.

Prema njegovim rečima, ta Strategija je signal za saradnju država duž Dunava i ima „simboličnu snagu“.

„Države Zapadnog Balkana su pozvane da se priključe nama i da uspešno nastave tim putem pridruživanja a mi želimo la neugujemo prijateljstvo izmedju naših naroda“, rekao je on.

Krečman je rekao da veruje da oni mogu da pomognu Srbiji da sustigne svetske tokove u digitalizaciji i zaštiti klime.

„Trenutno smo svedoci dubokih globalnih promena, mislim pre svega na digitalnu revoluciju, zaštitu klime, važno je da srpska privreda preskoči nekoliko stepenica, to je veliki izazov za nju, a mislim da tu možemo saradjivati kako bi cela ekonomija bila konkurentna“, rekao je Krečman.

On je rekao da su na globalnom tržištu konkurentni proizvodi koji odgovaraju svim standardima zaštite životne sredine, i da su njihove kompanije tu ostvarile veliki napredak i da bi mogle da pomognu Srbiji da ih sustignu kako bi dostigle razvoj na svetskom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar