U trendu

Krenula protestna Å¡etnja centralnim beogradskim ulicama

 ViÅ¡e hiljada okupljenih na „Protestu protiv nasilja“ krenulo je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu neÅ¡to posle 18 časova u protesnu Å¡etnju centralnim gradskim ulicama.

Na čelu kolone je velik transparent sa natpisom „Stop krvavim koÅ¡uljama“, a okupljeni gradjani nose i transparente „Jedan od pet miliona“, „Počelo je“, „Dosta majmunisanja ovako viÅ¡e ne moÅŸe“. 

Okupljeni trube i duvaju u piÅ¡taljke, a dele se i bedÅŸevi i flajeri na kojima piÅ¡e „Počelo je“.

Medju gradjanima su i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Djilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović.

Pre polasak u šetnju sa kamiona okupljenima su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je rekao da je legalno da se narod za pravdu bori i na ulici kada se kradu izbori. On je kazao da izbora ne moÅŸe da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede „falsifikovani“ birački spiskovi.

„Ako ne ispuni zahteva gradjana neka očekuje sve oblike gradjanske neposluÅ¡nosti“, rekao je Teodorović i poručio Vučiću „pobedićemo te kao Å¡to smo pobedili i Slobodan MiloÅ¡evića“.

Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se gradjani okupili zbog nepravde. i izgovorio reči pesme Balada o Stojkovićima.

„Ponavljate to svojim prijateljima, komÅ¡ijama, deci koja su bez posla ili se spremaju da odu u inostranstvo. Govorite to roditeljima kojima su pokradene penzije, prijateljima koji su ostali bez posla i stanova svakome koga sretnete i pobedićemo“, rekao je Stanić.

Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen, a obezbedjenje protesta nosi ÅŸute prsluke na kojima piÅ¡e „Jedan od pet miliona“, a sa kamiona na kome su zvučnici se emituje muzika.

Parola „Hajde da se prebrojimo“ potekla je zbog navoda pojedinih medija i aktuelne valsti da se tokom proÅ¡log protesta odrÅŸanog 8. decembra okupio mali broj gradjana, dok organizatori tvrde da je bilo viÅ¡e od 10.000 nezadovoljnih gradjana. 

Protest protiv nasilja odrÅŸava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i joÅ¡ dvojicu aktivista u KruÅ¡evcu, odnosno povodom nasilje koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrÅ¡i nad onima koji misle drugačije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle proÅ¡lonedeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa makar izaÅ¡lo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večeraÅ¡njeg okupljanja „Jedan od pet miliona“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.