U trendu

KRIK: Pandora papiri dokazuju da je Mali bio vlasnik 24 apartmana u Bugarskoj

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da dokumenta do kojih su njeni novinari došli u okviru medjunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, piše KRIK.

U procurelim dokumentima ofšor kompanija, nazvanim Pandora papiri (Pandora Papers), o kojima su večeras izvestili svetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera. Dokumenta otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove.

Novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP objavili su 2015. godine da je Mali, tada gradonačelnik Beograda, kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora.

Objava da je Mali kupio te nekretnine izazvala je burne reakcije javnosti, pošto je njihova vrednost od oko pet miliona evra višestruko premašivala prihode tadašnjeg gradonačelnika Beograda.

Mali je tada optužio novinare da lažu i priznao da je kupio jedan stan, onaj čije se vlasništvo vodilo na njegovo ime, tvrdeći da ne stoji iza dve ofšor kompanije koje su kupile preostala 23 apartmana.

Sada su se, medjutim, u okviru medjunarodnog projekta „Pandorini papiri“ koji predvodi Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila dokumenta iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je on bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj, navodi KRIK.

Britanska Devičanska Ostrva, ostrvska država u Karipskom moru u kojoj je Mali osnovao kompanije, važe za poreski raj koji koriste političari, tajkuni i kriminalci da skrivaju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u toj zemlji, vlasnici kompanija mogu da drže svoj identitet u tajnosti, navodi KRIK i dodaje da se upravo to dogodilo u ovom slučaju.

Prvo je „Trident Trust“ za Malog registrovao dve ofšor kompanije, „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj, „Erma 11“ i „Erul 11“, koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, na osnovu čega su ga novinari KRIK-a ranije povezali sa tim nekretninama.

Nova dokumenta iz projekta „Pandorini papiri“, odnosno sertifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je Mali bio i vlasnik tih kompanija, navodi KRIK.

Mali je, prema pisanju KRIK-a, 24 apartmana u Bugarskoj kupio 2012. i 2013. godine, kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

On je te nekretnine kupio od firme bivšeg košarkaša Srdjana Dabića, direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije Lukoil, navodi KRIK.

Početkom 2000-ih, kada je radio u Agenciji za privatizaciju, Siniša Mali je kao direktor Centra za tendere nadgledao privatizaciju najvećih državnih preduzeća i bio je nadležan za prodaju srpskog lanca benzinskih pumpi Beopetrol upravo Lukoil-u.

Ubrzo nakon što je kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vredeli oko pet miliona evra, Mali je počeo da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 evra, a zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama, navodi KRIK.

U avgustu 2014. godine, nekoliko meseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je ofšor kompanije prebacio na advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana, dodaje KRIK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.