U trendu

Krik: Pušteno na slobodu dve trećine od 140 uhapšenih u akciji policije

Dve trećine uhapšenih u prošlonedeljnoj akciji policije pušteno je na slobodu, a protiv više od trećine njih neće se voditi postupak, objavila je Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (Krik). 

Krik navodi da to pokazuju podaci koje je prikupio iz većine tužilaštava u Srbiji, a prema kojima je policija najviše krivičnih prijava podnela osnovnim tužilaštvima koja gone za blaža krivična dela.

Krik podseća da su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i provladini mediji akciju predstavili kao veliki obračun sa kriminalom.

„Nije tačno ono što je ministar rekao – da su rasvetljena ‘najteža krivična dela’, jer je najviše krivičnih prijava podneto osnovnim tužilaštvima, koja se bave blažim krivičnim delima“, navodi Krik. 

Toj organizaciji podatke je do sada dostavilo 58 od ukupno 84 tužilaštva i, prema njihovim odgovorima Kriku, uhapšeno je 140 osoba širom Srbije.

U pritvoru je, međutim, ostala tek trećina, odnosno 48 osoba, navodi Krik.

Dve trećine privedenih pušteno je nakon dvodnevnog zadržavanja u policiji. Neki od njih se brane sa slobode, dok se protiv gotovo 50 uhapšenih neće ni voditi postupak, jer protiv njih policija nije podnela krivičnu prijavu. 

Krik ističe da Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je specijalizovano da goni pripadnike kriminalnih klanova, nije ni učestvovalo u akciji. 

Najveći broj krivičnih prijava podnet je osnovnim tužilaštvima koja gone za blaža krivična dela, odnosno za ona za koja je predvidjena kazna zatvora do 10 godina, dok su za teža krivična dela nadležna viša tužilaštva.

Prema podacima koje je dobio Krik, policija je podnela krivične prijave protiv 91 osobe, od kojih je 53 podnela osnovnim tužilaštvima, a 38 višim tužilaštvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar