U trendu

KRIK: Tetka iz Kanade platila Vulinu stan

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda, prenela je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako se navodi, Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije dao neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili su u julu 2012. trosoban stan u jednoj od modernih zgrada koje su u to vreme izgradjene na Zvezdari.

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom supružnike je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživanja imovine političara. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Nakon što je 2012. preuzeo funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije – uključujući i novi stan.

Agencija je u izveštaju, čije detalje objavljuje KRIK, utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, a otkrila je i brojne druge nelogičnosti.

Vulin se branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge sumnjive dokaze, iznoseći dve različite verzije kako je došao do novca za stan.

Jedina nekretnina koju je Vulin posedovao pre stana na Zvezdarie, kako je ranije otkrio KRIK, bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je 2010. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dve godine kasnije prodao ga je rodjenom bratu za 38.000 evra.

Vulin je prvo rekao da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, medjutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana.

To je primetila i Agencija, pa je tadašnja direktorka Tatjana Babić zatražila od Vulina da objasni kako je finansirao kupovinu.

Ovaj put ministar je rekao da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, medutim, nije bilo.

Ceo tekst možete pročitati na krik.rs.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike