U trendu

KRIK tužio Vladu Srbije zbog nedostavljanja dokumentacije o kupovini kamera za Kosovo

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je danas objavila sa je Vladu Srbije i njenu Kancelariju za Kosovo tužila Upravnom sudu zbog nedostavljanja dokumentacije o javnoj nabavci kamera na Kosovu za milion evra.

Posao je obavljen dok je na čelu kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu.  

Kancelarija za Kosovo sa Aleksandrom Vulinom na čelu je krajem 2012. godine sprovela nabavku kamera za opštinu Zvečan vrednu milion evra, a posao je bez tendera dodeljen firmi „DBS Konsel security service“.

Kada je tokom kontrole Vulinove imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da on ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, s tim je povezala tu javnu nabavku, sumnjajući da je reč o koruptivnom poslu u koji je Vulin umešan, naveo je KRIK.

Novinarka KRIK-a Jelena Radivojević stoga je od Kancelarije za Kosovo zatražila dokumentaciju u vezi sa nabavkom.

Zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, tražila je informacije o realizaciji nabavke, kopije ugovora sa svim aneksima, i dokumenata koji se odnose na isplatu ovog posla, dokaz da su kamere zaista postavljene, i kopije svih drugih ugovora sa firmom „DBS Konsel“.

U odgovoru Kancelarije navodi se da tražena dokumentacija nosi oznaku „strogo poverljivo“ i da ne može biti dostavljena.

S obzirom da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, KRIK je u petak podneo tužbu Upravnom sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)