U trendu

Krivična prijava protiv Tadića, Dinkića i Cvetkovića

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je danas da je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv bivših predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra Mlađana Dinkića zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i Srbiju u aferi „Satelit“ oštetili za više miliona evra.

„Kupovina Srbiji nepotrebnog satelita, po duplo većoj ceni od realne, očigledno je koruptivan posao, na kome je nekoliko političara iz vrha tadašnje vlasti nameravalo da uzme svoj reket“, navodi Pokret i dodaje da je afera „Satelit“ koštala Srbiju od 5,8 do 10,8 miliona evra više, nego što su Izraelci tražili kao nadoknadu za propali posao sa iznajmljivanjem njihovog satelita.

Tadašnji predsednici države i vlade Boris Tadić i Mirko Cvetković i ministar Mlađan Dinkić su po svedočenju, bivšeg ambasadora Srbije u Izraelu Mileta Isakova, ignorisali ponude da plate manje i „ispregovarali“ da plate više – iz državne kase, navodi Pokret i dodaje da nikada nije utvrđeno kako i gde završio višak novca.

„Njihov partijski reket bio je 50 odsto. Kao u krimi romanu, druga grupa političara je sprečila prvu grupu političara da uzme taj reket, poništili su prvobitni ugovor, a onda, u zaustavnom vremenu, u međunarodnoj arbitraži izgubili spor, i naplatili reket kroz naplatu štete. Ovoga puta oko 30 odsto. Za nepotreban satelit građani Srbije su na kraju platili 27,8 miliona evra, što je za 5,8, odnosno 10,8 miliona evra više nego što je bilo ponuđeno“, navodi Pokret.

Mile Isakov je navodio da je lično više puta razgovarao sa direktorom izraelske firme „Imidžset“ i tvrdio da su postojale dve ponude za nagodbu: prva od 17 miliona evra izneta Mlađanu Dinkiću, a druga od 22 miliona evra Isakovu, i to nakon sudske presude od 37 miliona evra, plus zatezne kamate.

„Isakov je smenjen nakon što je kod Tadića i Cvetkovića insistirao da se uđe u pregovore sa izraelskom stranom, uveren da bi mogao da spusti cenu na prvobitnih 17 miliona. Srbija je 2010. godine, posle direktnih pregovora sa izraelskom stranom, u kojima su učestvovali Tadićevi saradnici, isplatila Imidžsetu 27,8 miliona. To je za 10,8 miliona više od prve nagodbe koju je nudila izraelska firma i 5,8 miliona evra više nego što je nuđeno Srbiji preko Isakova“, navodi Pokret.

Pokret je krivičnu prijavu protiv Tadića, Cvetkovića i Dinkića podneo i zbog nesavesnog rada u službi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike