U trendu

Kuburović: Napredak Srbije u ostvarivanju ljudskih prava

Srbija je dostigla viši nivo kada je reč o ljudskim pravima u odnosu na prethodne godine, rekla je danas srpska ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je za RTS rekla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije unapredjenje svih ljudskih prava, kao i da Srbija redovno dostavlja izveštaje svim relevantnim medjunarodnim institucijama.

„U izveštajima medjunarodnih organizacija ocenjuje se da je Srbija dostigla značajan napredak u odnosu na raniji period. Kada je reč o poglavlju 23 (u pregovorima opristupanju EU), blizu 70 odsto traženog je ispunjeno“, rekla je Kuburovićeva.

Ona je podsetila da se od 1. juna u Srbiji primenjuje i Zakon protiv nasilja u porodici.

„Pored tog Zakona, primenjuju se i izmene i dopune krivičnog zakona. U prethodnih pet meseci primene zakona, razmatrano je 17.000 slučajeva nasilja u porodici. Do sada je izrečeno preko 6.000 hitnih mera, koje podrazumevaju ili udaljenje nasilnika iz porodice ili zabranu prilaska“, kazala je Kuburović.

Govoreći o radu Haškog tribunala i saradnji Srbije s tim sudom, ona je kazala da je Srbija od svih država u regionu najviše saradjivala s Tribunalom i kada je reč o dostavljanju traženih dokumenata, kao i izručenju svih lica koja su tražena.

Osvrćući se na svoje ranije izlaganje pred Savetom bezbednosti gde je odbacila ocenu da Srbija nedovoljno saradjuje sa Haškim sudom, Kuburoviće je rekla da Srbija nije jedina država koja je istakla da Haški tribunal nije ispunio je pretpostavke svog osnivanja, a to je pre svega bilo pomirenje u regionu i zadovoljenje pravde za sve žrtve.

„Bila je to poslednja sednica SB UN posvećena radu Tribunala i nismo jedini koji smatraju da on nije doprineo pomirenju u regionu i pravdu za žrtve. Statistika pokazuje da je Srbija više saradjivala u odnosu na ostale zemlje u regionu i neispunjavanje naloga za hapšenje dva radikala ne može da baci senku na saradnju Srbije“, kazala je ministarka.

Ona je kazala da je više od 700 svedoka svedočilo pred Haškim tribunalom a koje je Srbija oslobodila obaveze čuvanja državne, službene ili vojne tajne.

„Isticali smo i selektivno postupanje Tribunala, što pokazuje i statistika, jer je 70 odsto osudjenih srpske nacionalnosti, a ista je situacija i kada je reč o dužini izrečenih kazni“, rekla je ministarka pravde.

Kuburovićeva je dodala da Srbija mora da završi postupke protiv srpskih državljana koji nisu završni pred Haškim tribunalom i dodala da veruje i da će druge države pred svojim nacionalnim pravosudjem procesuirati odgovorne.

„Mi moramo sami da radimo na pomirenju u regionu, jer Tribunal nije tome doprineo. Nećemo zaboravljati prošlost i bežati od odgovornosti, ali smatramo da svi odgovorni za zločine bez obzira na nacionalnost moraju da budu izvedeni pred lice pravde“, zaključila je srpska ministarka pravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.