U trendu

Kuburović: Prioriteti efikasnost pravosudja i borba protiv organizovanog kriminala

Ministarka pravde Nela Kuburović konstatovala je danas na sastanku sa članovima Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA) i predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije da njeno ministarstvo nastavlja da sprovodi reformske aktivnosti, dodajući da će se u narednom periodu više pažnje posvetiti unapredjenju efikasnosti pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala.

Kuburović je predstavnike Radne grupe Saveta EU za proširenje izvestila o rezultatima koje je Ministarstvo pravde ostvarilo u okviru Pregovaračkog poglavlja 23, navodeći da je ispunjeno više od 70 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za to poglavlje, čije je ostvarenje bilo planirano do kraja 2016. godine, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ona je naglasila da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta ne samo Ministarstva pravde, već i Vlade Srbije.

Kuburović je ukazala na uspešnu primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i na to da je u novembru 2016. godine usvojen Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji treba da da najveće efekte kada je u pitanju borba protiv organizovanog i finansijskog kriminala i korupcije.

Navela je da je završeni nacrt novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i da očekuje da će se u drugom kvartalu ove godine on naći u skupštinskoj proceduri.

Ministarka pravde je navela da će Ministarstvo pravde nastaviti rad na unapredjenju efikanosti pravosudja, kroz dalje smanjivanje broja starih predmeta i smanjenje trajanja postupaka, ali i obezbedjivanjem pravne predvidivosti.

Prema njenim rečima, najveći uspeh u oblasti pravosudja je postignut u smanjenju broja starih izvršnih predmeta, jer je njihov broj u 2016. godini smanjen za više od 50 odsto.

„Ti rezultati su postignuti zahvaljujući novom Zakonu o izvršenju i obezbedjenju, koji je počeo da se primenjuje od 1. jula 2016. godine i koji je doprineo rešavanju oko 900.000 starih predmeta“, navela je ona.

Kuburović je kazala da je najveći napredak u okviru sprovodjenja Akcionog plana za Poglavlje 23 ostvaren u oblasti osnovnih prava, budući da je, pored ostalog, usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, ali i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija primena počinje od 1. juna ove godine.

Predstavnici Radne grupe su pozdravili napredak Srbije na putu ka EU i istakli važnost daljeg sprovodjenja reformi i implementacije standarda Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.