U trendu

Kucaćemo na sva vrata zbog ukidanja ćirilice u Vukovaru

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da će se Srbija zbog ukidanja tabli sa ćirilicom u Vukovaru obratiti svim međunarodnim institucijama zaduženim za zaštitu ljudskih prava. 

Selaković je za RTS rekao da Evropska unija nije jedina međunarodna adresa koja treba da se oglasi povodom ukidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, već da to mogu i Savet Evrope kao najstarija organizacija za zaštitu ljudskih prava i visoki komesar OEBS-a za zaštitu prava manjina.

„Mi kao država treba da zakucamo na svaku moguću adresu i da kažemo da je nedopustivo ponašati se prema Srbima u Hrvatskoj u svakoj predizbornoj kampanji kao pema boks vreći“, rekao je Selaković.

Komentarišući činjenicu da je Srbija Hrvatskoj u proteklih godinu, dve uputila 34 protesne note Selaković je rekao da Srbija vodi odgovornu politiku, koja treba da uspostavi mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

„Srbija nije ta koja provocira, Srbija je ta koja deluje mudro i odgovorno, ali ipak zna za granicu dostojanstva. Srbima je ćirilicu ukidao svako ko je imao cilj da ih na ovaj ili onaj način kao narod satre ili uništi“, naveo je on.

Selaković je rekao da je pitanje upotrebe ćirilice civilizacijsko pitanje. „Ja sam veliki pobornik ćirilice, ali bih prvi ustao kada bi neko u Srbiji lupao latinične table“, naveo je on.

On je ukazao da bi Brisel trebalo da reaguje po ovom pitanju jer su na prvom mestu ugrožena ljudska prava, a onda i manjinska prava. 

„Nedopustivo bi bilo da Brisel ne reaguje. Ovo što se dešava je rezultat nereagovanja, neosuđivanja i nesankcionisanja takvog postupanja prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Pojedinci su u Hrvatskoj to shvatali kao nagradu, kao podstrek i podsticaj da tako nastave da se ponašaju“, naveo je on.

Odlukom vukovarskog Gradskog veća izglasane su izmene gradskog Statuta prema kojima u tom gradu više nisu predviđene dvojezične table.

Iz Evropske komisije je saopšteno da u pogledu manjina, nadležnost pripada državama članicama EU koje donose odluke o manjinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.