U trendu

Kultura mržnje šteti i Hrvatskoj i Srbiji

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) „žmuri na ustašofiliju“, dok u Srbiji „sikće četnička zmija“.

„Hrvatska i Srbija kao da su blizanci, ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj“, rekao je Josipović u intervjuu za današnju Politiku.

Na pitanje na koga se odnosi njegova nedavna izjava da je „mera hrvatstva ne koliko se voli svoja hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija“ Josipović je rekao da „pre svega, misli na mentalitet koji nameće politička desnica“ i da toga ima i u politici, medijima, na ulici.

„Ali, moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj“, dodao je.

On je rekao da vodeći političari u Hrvatskoj i deo medija imaju kompleks Srbije „jer su opterećeni strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim medjudržavnim problemima… doneti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike“.

Prema njegovim rečima, paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je „na rubu gradjanske pristojnosti“.

Uzrok „nikada gorih“ odnosa Hrvatske i Srbije Josipović vidi u potrebi vodećih političara da svoj uspeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a kako je dodao, problemi su takvi da ih ne mogu rešiti medjudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Govoreći o Hrvatskoj Josipović je rekao da vladajuća HDZ vodi dvoličnu politiku.

„Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Medjutim, u zemlji na oba oka žmuri na ustašofiliju, koja je sve izraženija“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.