U trendu

Kumanovskoj grupi će se suditi za terorizam

Grupi od 29 muškaraca albanske nacionalnosti, koji su učestvovali u obračunu s policijom u Kumanovu u maju ove godine, sudiće se za terorizam, objavio je danas Osnovni sud u Skoplju, pred kojim se vodi taj slučaj.

Kako se navodi u saopštenju, taj sud je na javnoj sednici za ocenu optužnice odobrio optužnicu protiv 29 osoba optuženih za udruživanje u terorističku organizaciju i terorizam i odbacio prigovore optuženih kao neosnovane.

Sudski savet je raspravu o oceni optužnice održao 7. decembra, a na njoj su se okrivljeni izjasnili da su nevini i da nisu počinili nikakav teroristički akt, već da su se branili od policije.

Sudski savet za ocenu optužnice, precizira se, smatra da prigovori optuženih predstavljaju odbranu, zbog čega treba da se održi glavna rasprava na kojoj će imati mogućnost da izlože odbranu i da posle utvrdjivanja relevantnih dokaza sud utvrdi krivično-pravne dogadjaje navedene u optužnici.

Osnovni sud Skoplje 1 nije zakazao prvo ročište po optužnici koje je protiv pripadnika „kumanovske grupe“ podnelo Osnovno javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Nakon dodeljivanja optužnice nadležnom sudskom savetu biće zakazan termin glavne rasprave“, naveo je skopski sud.

Prvo pojavljivanje u sudu 29 optuženih 7. decembra, koji su svi albanske nacionalnosti, pratile su jake mere obezbedjenja oko zgrade suda, a policijske snage su pojačane i u centru Skoplja, a grad su nadletali policijski helikopteri.

Članovi „kumanovske grupe“ su optuženi da su organizovali teroritičke aktivnosti koje su kulminirale obračunom s makedonskom policijom 9. i 10. maja u Kumanovu, kada je poginulo osam pripadnika makedonske policije.

Tužilaštvo ih tereti da im je cilj bio da izazovu osećaj nesigurnosti i strah medju gradjanima.

Optužnica je podneta u novembru, a advokati optuženih su posle toga podneli prigovor, tvrdeći da su optužbe neosnovane.

U sukobima u Divom naselju u Kumanovu 9. i 10. maja ove godine poginulo je osam makedonskih specijalaca, a 37 je povredjeno. Poginulo je i deset pripadnika „kumanovske grupe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.