Lane broj nezaposlenih u Jagodini smanjen za 1.887

JAGODINA – U Filijali Nacionalne službe zapošljavanja za Pomoravski okrug u Jagodini intenzivno se radi na obuci nezaposlenih lica kako bi stekla nove veštine i lakše došla do posla.

Zahvaljujući takvom radu ali i drugim aktivnostima broj nezaposlenih opada od 2014. godne, a lane je u Jagodini smanjen za 1.887 osoba, u Parćinu za 426 osoba, rečeno je juče u filijali službe zapošlajvanja gde su dodeljeni sertifikati gerontodomaćicama sa područja Jagodine i Ćuprije.

Sertifikate je dobilo njih deset, a krajem januara sertifikate je dobilo i pet operatera na CNC mašinama, za koje je obuka trajala 180 sati.

U toku je i informatička obuka 12 osoba sa invaliditetom iz Jagodine i Paraćina i pet za poslove održavanja higijene poslovnih prostorija. Obuka će trajati do marta.

Ove godine prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja imaće mladi do 30 godina, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, osobe bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom.

Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskim i starateljskim porodicama, žrtve prodičnog nasilja, izjavila 
je novinarima direktorica filijale Svetlana Mitrović.

U Pomoravskom okrugu, na evidenciji nezaposlenih je 24.524 osobe: u Jagodini 8.763, Paraćinu 7.351, Ćupriji 3.216, Svilajncu 1.865, Despotovcu 1.839 i Rekovcu 1.490 osoba,

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike