najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Laslo Varga istupio iz poslaničke grupe SVM-a

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Laslo Varga saopštio je večeras da je napustio poslaničku grupu te stranke u Skupštini Srbije, jer je dala podršku izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Davanjem podrške zakonu, grubo je prekršen program SVM-a. Prihvatanjem drastičnog smanjenja subvencija usred agrarne godine i glasanjem za smanjenje za 30 odsto fonda državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se izdavati putem javnog nadmetanja, poslanička grupa SVM-a je izneverila obećanja koja smo u prethodnim kampanjama zajedno davali poljoprivrednicima”, naveo je Varga u saopštenju.

Varga je letos prvo smenjen sa mesta potpredsednika SVM-a, a potom je i isključen iz stranke zbog nepoštovanja partijske discipline. On je, medjutim, ostao član poslaničkog kluba SVM-a. U medjuvremenu je, zajedno sa bivšim predsednikom nacionalnog saveta Madjara Tamašom Korhecom, osnovao nevladinu organizaciju Madjarski pokret.

Varga je u pismu koje je večeras uputio šefu te poslaničke grupe Balintu Pastoru optužio SVM da je glasanjem za Zakona o poljoprivrednom zemljištu, umesto porodičnih gazdinstava, “stao na stranu domaćih i stranih tajkuna”.

Prema njegovim rečima, SVM je glasanjem za Zakon o poljoprivrednom zemljištu devalvirao i sopstvene napore da se izbori za restituciju imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata.

“Najveći deo bivših vlasnika i njihovih potomaka, kojima će se u pravnom smislu u narednom periodu možda i vratiti imovina, tu imovinu nikada neće moći da koristi, budući da će se ona nalaziti pod zakupom u narednih 30 godina”, kazao je Varga.

On je ocenio da je glasanje poslaničke grupe SVM-a “posledica diktata” predsednika te stranke Ištvana Pastora, koga je optužio da ima “nemerljivu želju za vlašću”.

“Učinio je to zbog procene da će mu, na ovaj način demonstrirana koaliciona lojalnost, i posle narednih pokrajinskih izbora obezbediti mesto predsednika Skupštine Vojvodine”, ocenio je Varga.

Prema njegovim rečima, današnjim glasanjem SVM je izgubio svoju najvažniju osobinu, a to je doslednost. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike