U trendu

Leanka: Srbija može da bude model i inspiracija za Moldaviju

BEOGRAD – Moldavija podržava teritorijalni integritet Srbije i neće promeniti principijelan stav po pitanju Kosova i Metohije, izjavio je danas potpredsednik vlade te zemlje Jurij Leanka nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i istakao da Srbija, kao zemlja na evropskom putu, može da bude model i inspiracija za Moldaviju.

Leanka i Dačić su se saglasili i da dve države uspešno razvijaju odnose, da nema otvorenih i spornih pitanja, ali da postoji prostor za bolju ekonomsku saradnju.

Dve države dele i zajednički cilj – članstvo u EU, ali i slične probleme koji se tiču teritorijalnog integriteta i zato će nastaviti da pomažu jedna drugoj, poručili su sagovornici.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji rekao da je spoljnotrgovinska razmena iznosila oko 30 miliona evra i da bi mogla da bude još veća, te da postoji prostor i za bolju saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, bezbednosti i evropskih integracija.

“Mi se zalazemo za to da EU otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama i smatramo da to može da bude podsticajno za stabilnost u celom regionu Evrope”, rekao je Dačić.

On je zahvalio Moldaviji na principijelnoj podršci kad je reč o KiM, ističući da i Srbija ima takav stav po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Podsetivši da Moldavija nije glasala za prijem Kosova u Interpol ni u UNESKO, Dačić je rekao i da se Srbija zalaže za postovanje teritorijalnog integriteta Moldavije.

Ministar kaže da istorija govori o tradicionalnom prijateljstvu koje dve zemlje i danas treba da neguju i podseća da je srpska vlastela u 15. veku podigla brojne crkve i manastire u Moldaviji, te da su darivani i manastiri u Srbiji.

„Borili smo se protiv Turaka i u tome smo imali zajedničke heroje, borbe su nam bile zajedničke, a posle propasti Prvog srpskog ustanka u Moldaviju su se iselili i Jakov Nenadović, Petar Dobrnjac, Aleksa Petrović koji je tamo i sahranjen“, dodao je Dačić i podsetio da su u Moldaviji živeli i Dositej Obradović i Joakim Vujić.

Leanka je rekao da Moldavija i Srbija imaju slične ciljeve i probleme – EU kao cilj i teritorijalne nesuglasice kao problem.

Kaže da su bilaterlani odnosi dve zemlje veoma dobri, ali da postoji prostor za unapređenje i dodaje da očekuje posete na najvišem državnom nivou u narednom periodu.

„Kroz istoriju smo imali uzajamne investicije, hajde da imamo ponovo investicije u drugim ekonomskim poljima koje će doneti korist i našim biznismenima i našim društvima“, kazao je Leanka.

Dodaje da Srbija može da bude model i inspiracija za Moldaviju jer je pravoslavna zemlja koja gaji dobre odnose sa Moskvom, ali je na evropskom putu.

„Od vas možemo da naučimo kako da pregovaramo po poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može da pristupi EU i siguran sam da možete da nam pomognete“, rekao je on i dodao da Moldavija može da nauči od Srbije i kako se sprovode reforme, naročito u oblasti vladavine prava.

Leanka je rekao da će Moldavija zadržati principijelnu poziciju po pitanju Kosova i Metohije i da ceni stav Srbije kad je reč o Pridnjestrovlju kao internom delu Moldavije.

„Podržavaćemo jedni druge u nadi da ćemo u jednom trenutku moći da rešimo probleme i konflikte“, kazao je on.

Potpredsednik Vlade Moldavije kaže da je pre 22 godine bio u Beogradu i da je primetio da je grad u međuvremenu postao moderna evropska prestonica.

(Tanjug)

Napišite komentar