U trendu

Lesoto povukao izjave o priznavanju nezavisnosti Kosova

Kraljevina Lesoto, na jugu Afrike, povukla je svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon posete toj državi.

Dačić je u saopštenju naveo da je primio verbalu notu ministra spoljnih poslova te kraljevine, u kojoj jasno stoji da Lesoto povlači sve prethodne odluke „koje se mogu interpretirati tako da ono priznaju takozvano Kosovo“.

„Smatraju da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa medjunarodnim pravom“, naglasio je Dačić.

U saopštenju srpskog ministrstva, objavljen je tekst note u kojoj se navodi da „Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Lesoto ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi“.

Dodaje se da je pitanje državnosti Kosova preuranjeno, da se Vlada nije izjasnila po ovom pitanju i da to neće učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen.

„Kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati“, piše u noti u kojoj se Lesoto poziva i na rezoluiju SB UN 1244.

„Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova iz februara 2008. godine, predstavlja manevarski potez osmišljen da bi se institucije koje predvidja Rezolucija 1244 SB UN (1999) uspostavile bez bilo kakvog političkog dijaloga ili dogovora sa Republikom Srbijom. Dijalog, koji trenutno vode Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Evropske unije, upravo ima za cilj postizanje političkog, trajnog i održivog rešenja“, stoji u noti, koju će, kako je najavljeno Lesoto uputiti i zvaničnicima u Prištini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar