U trendu

Lezeko: Makron Srbiji preporučuje strpljenje

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Beogradu „stavio do znanja da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali da EU najpre mora da preobrazi svoj sistem funkcionisanja“, ističe francuski list Lezeko u izveštaju pod naslovom „Makron preporučuje strpljenje Srbiji“.

Makron je ponovo predočio da Unija ne može da primi nove zemlje pre nego što se iznutra preuredi jer već slabo funkcioniše i sa 28 članica, a „ceo proces koji vodi članstvu je zakočen zbog onoga što se uobičajeno označava kao ‘zamor od proširivanja’“.

Lezeko takodje dodaje da je francuski predsednik „najavio konferenciju kroz par nedelja u Parizu uz učešće rukovodilaca Srbije i kosovskih Albanaca, a uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, da bi se našlo sveobuhvatno i postojano rešenje za zategnutost izmedju Beograda i Prištine“.

Francuski dnevnik ukazuje na to da je „većina članica EU priznala novu naciju Kosovo koje živi od medjunarodne finansijske pomoći, ali Kosovo nije moglo da udje u medjunarodne organizacije zbog protivljenja Srbije, u kojoj većina stanovništva Kosovo smatra svojom istorijskom kolevkom“.

Kosovo je, kao odmazdu, navodi Lezeko, uvelo ogromne carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar