U trendu

Li: Kina podržava nastojanje Srbije da postane članica EU

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da Kina poštuje i podržava nastojanja Srbije da postane članica EU, dodajući da će time i Kina u EU dobiti dobrog prijatelja.

„Srbija se nalazi u Evropi. Kao ambasador Kine poštujem i podržavam izbor vaše vlade i naroda da je budućnost Srbije u EU. Kad Srbija postane članica EU, Kina će u Uniji imati najboljeg prijatelja“, rekao je Li u intervjuu agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, negovanjem prijateljskih odnosa i sa Kinom i sa Rusijom srpska vlada vodi „veoma pametnu i mudru spoljnu politiku“.

„Svaka politika ima i dobre i loše strane, nema politike koja je savršena, ali veoma poštujem politiku koju sada vodi vaša vlada“, kazao je kineski ambasador.

Kao glavne teme tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini krajem novembra, Li je naveo jačanje političke ali i ekonomske saradnje, i najavio potpisivanje niza dokumenata.

„Trenutno su odnosi naše dve zemlje na najvišem nivou, ali siguran sam da će biti još bolji i da će ih posle posete premijera obeležiti nova epoha. Osim političkih, sadržajne će biti i teme iz oblasti ekonomske saradnje, a u pripremi je i niz dokumenata koji će biti potpisani tokom posete“, kazao je Li.

U intervjuu Beti, kineski ambasador izrazio je duboko žaljenje i oštru osudu povodom terorističkih napada u Parizu.

„Kineska ambasada takođe je spustila zastave na pola koplja… U ovom teškom trenutku saosećamo s našim prijateljima Francuzima i oštro osuđujemo taj teroristički napad“, rekao je Li Mančang. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.