najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Li: Kineska kompanija pregovara sa Smederevskom železarom

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da jedna kineska kompanija pregovara sa Železarom Smederevo i najavio da će o tome biti potpisan dokument krajem novembra, tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini.

U intervjuu agenciji Beta, Li, međutim, nije mogao da kaže da li će kineska kompanija postati vlasnik smederevske Železare, dodajući da su razgovori o tome još u toku.

„Još o tome razgovaraju, ali će brzo sve biti jasno“, rekao je ambasador Kine.

Li je rekao da se sa Srbijom razgovara i o drugim projektima i da je već otvorena tema o osnivanju kineske industrijske zone za koju se još bira lokacija.

„Ideja je rođena i hoćemo da je realizujemo. U toj zoni biće puno kineskih preduzetnika, ali će biti otvorena i za investitore iz drugih zemalja“, rekao je Li.

Prema rečima ambasadora, Kina kao prioritetni projekat u regionu vidi modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.

„Trenutno je najvažniji projekat u regionu, koliko vidim, brza pruga Beograd-Budimpešta. Drugi projekti vezuju se za svaku zemlju pojedinačno. Jedino je ovo projekat između Kine, Mađarske i Srbije. Zato bih rekao da je taj projekat sada prioritet“, rekao je Li za agenciju Beta.

Govoreći o četvrtom Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 24. i 25. novembra po prvi put u Kini, Li je rekao da je važno da učesnici skupa pronađu zajednički interes za investicije i različite projekte.

„Ako nađemo zajednički interes, onda ćemo naći i projekte. Koliko košta projekat, toliko će biti i novca. Kako kažu kod vas, koliko para toliko muzike, odnosno koliko muzike toliko i para“, rekao je kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, u fondu za saradnju Kine i 16 država je 10 milijardi američkih dolara, ali postoji i takozvani Fond svile u kome je 40 milijardi dolara.

„Pored toga, formirana je Investiciona banka Azije koja ima 100 milijardi američkih dolara. Znači, novca ima, ali je veoma važno da nađemo zajednički interes i projekte“, rekao je Li.

On je dodao da od prošle godine, kada su se u Beogradu sastali predstavnici Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope, dogovoreni projekti napreduju, ali ne jednakom brzinom. „Nešto ide brže, a nešto sporije, ali ukratko sve ide napred“, rekao je Li.

Ambasador je rekao da od Četvrtog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava pod parolom „nova perspektiva“, Kina ima velika očekivanja i izrazio uverenje da će samit „doneti novi rezultat“ u medjusobnoj saradnji.

„Ta vrsta saradnje je sastavni deo saradnje Kine i Evrope, odnosno EU, jer su mnoge učesnice i članice EU“, rekao je Li.

Ambasador Kine kazao je da je veoma zadovoljan saradnjom s Vladom Srbije.

„To je pre svega zahvaljujući efikasnosti Vlade Srbije na čelu s premijerom (Aleksandrom Vučićem). Oni odgovorno i efikasno rade s nama. Od decembra do sada, sve što je dogovoreno za vreme posete našeg premijera, sve ide po planu. Nije moguće sve odjednom, ali sve napreduje“, rekao je Li.

Kineski ambasador čestitao je Srbiji napredak na listi „doing business“, ali je naglasio da je i bez obzira na to, politika Kine da podstiče saradnju sa Srbijom.

„To je veliki uspeh, ali bih naglasio da bez obzira da li Srbija napreduje ili ne, kineska vlada ohrabruje i podstiče kineske kompanije da dolaze u Srbiju, da investiraju i da sarađuju s prijateljskim partnerima iz Srbije. To je naša politika, tako govorimo i tako radimo“, rekao je ambasador.

Na pitanje šta su prepreke za veća ulaganja u Srbiju, ambasador Li rekao je da kao prepreke vidi nedovoljno poznavanje zakona i tržišta, ali i jezik.

„Kina je azijska kultura, Srbija je u Evropi i na putu u EU. Kinezima tu još nisu dovoljno poznate neke stvari. Osim toga možda i jezik“, dodao je Li Mančang u intervjuu agenciji Beta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike