U trendu

Li: Srbija je za Kinu veoma važna

,projekti po planu

BEOGRAD, 29. jula (Tanjug) – Kineska kompanija koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, rekao je ambasador Kine u Beogradu Li Mancang ističući da ona ima predstavništva i u drugim zemljama.

Li je za RTS naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici kineske kompanije već bili u Boru. Kaže i da je rec o ozbiljnoj kompaniji koja je veoma zainteresovana za saradnju.

On je rekao i da je Srbija za Kinu veoma važna, a da je najbolja ilustracija toga što predsednik Aleksandar Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu gde će se sastati sa predsednikom te države.

„Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje cetiri godine nije išao u Kinu, a predsednik Vucic, ako se ne varam, vec treci put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose“, napomenuo je Li.

Na pitanje da li se tada, u septembru, očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu Preljina-Požega, on je rekao da očekuje više, ne samo jedan ugovor.

Upitan koliko ugovora Srbija ima sa Kinom, Li nabraja – most, brza pruga, auto-put, Železara, „Huavej“, u energetici, u Kostolcu…

„Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji izmedu kineske kompanije i „Ikarbusa“, ta kompanija je proizvodac elektricnih autobusa, hoce da montiramo ovde zajedno elekticne autobuse“, kaže ambasador.

Povodom tri dokumenta koji su potpisani na samitu 16+1 u Sofiji, a među kojima i memorandum za industrijski park za voće i povrće, Li navodi da sve ide po planu.

„Odmah posle samita u Sofiji došla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu“, kazao je Li.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike