U trendu

Lideri regiona obnovili obećanja o jačanju saradnje i poverenja

Vođe Procesa „Brdo-Brioni“ obnovili su danas zajedničku predanost izgradnji poverenja, razvoju bilateralne i regionalne saradnje i dijaloga i uzajmnoj podršci u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Na samitu u Zagrebu lideri zemalja Zapadnog Balkana dogovorili su se da ojačaju međusobnu saradnju i operativni dijalog sa SAD i EU u borbi protiv globalnih bezbednosnih pretnji, kao što su terorizam i migrantska kriza.

„Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja dosad nezabeleženi izazov i sa humanitarnog i s bezbednosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile spoljne granice EU i znatno ublažio pritisak migrantske krize na države koje su njome pogođene“, navodi se u izjavi koju su potpisali svi učesnici samita.

Učesnici skupa su izrazili solidarnost zbog terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku i pozvali na efikasna globalna rešenja za otklanjanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

„Ključna je šira međunarodna saradnja, kao i bolja koordinacija i razmena informacija među policijskim agencijama“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.