U trendu

Linta: Međunarodni stručnjaci da utvrde istinu o zličinima

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je danas odluku Vlade Republike Srpske o imenovanju članova međunarodne Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

„Krajnje je vreme da grupa međunarodnih stručnjaka konačno utvrdi pravu istinu koja će biti zasnovana na činjenicama vezano za stradanje Srba i Bošnjaka u srebreničkoj regiji i stradanje Srba u Sarajevu“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta ističe da Srebrenica od završetka rata služi kao „sredstvo stalnih pritisaka na Republiku Srpsku da se odrekne svoje samostalnosti zbog nepostojećeg genocida i da se utopi u unitarnu BiH“.

„Jasno je da je Srebrenica postala oruđe za održavanje antisrpske atmosfere na Zapadu i instrument ocrnjivanja srpskog naroda kao genocidnog“, kaže Linta.

Naglašava da je 1991-1995 u Sarajevu stradalo više od 7.000 Srba, a da je oko 180.000 Srba je bilo prisiljeno da napusti Sarajevo.

„O teroru Bošnjaka nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u velikom broju sarajevskih logora postoje brojni dokazi i obimna dokumentacija, koja već decenijama stoji u Tužilaštvu BiH. Zbog činjenice da je pravosuđe BiH etnički motivisano ništa se ne preduzima da se kazne naredbodavci i počinioci svirepih zločina nad Srbima u Sarajevu“, naveo je Linta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike