Linta: Proustaške snage u HR rade na rehabilitaciji NDH

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da učestala pojava ustaških grafita u Splitu potvrđuje da proustaške snage u Hrvatskoj planski rade na rehabilitaciji genocidne NDH.

„Ustaški odnosno nacifašistički grafiti pojavili su se u poslednja tri dana u Splitu na zidovima osnovne škole „Skalice“ u istoimenom naselju („Mrzim Srbiju“, „Za dom“, „Mrzim školu i Srbe“, „U“ s krstom), zatim na zidu jednog vrtića u naselju Mertojak („U“ sa krstom i „Smrt pandurima“) i konačno na zidu zgrade u naselju Spinut („Maksovi mesari“) kojim se veličaju koljači zloglasnog komandanta fabrike smrti Jasenovac Maksa Luburića“, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Navedeni ustaški grafiti pojavili su se nakon brutalnog i smišljenog fizičkog napada grupe ustaša na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Prema Linti, važno je naglasiti da su u navedenim splitskim naseljima Skalice, Mertojak i Spinut pre rata u značajnoj meri živjeli oficiri i podoficiri JNA sa svojim porodicama.

„Početkom rata vojna lica i njihove porodice su nasilno i nezakonito izbacivani iz svojih stanova uz pretnje smrću i fizičke obračune. U otetim stanovima sada žive tzv. hrvatski branitelji koji su realizovani Tuđmanov proustaški projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba“, kazao je on.

Linta ističe kao veliku laž da je Split za vrijeme bivše Jugoslavije tobože bio projugoslovenski grad i mapominje da su „u Splitu jugoslovenski jedino bili komanda i jedinice JNA, malobrojni Srbi i poneki časni Hrvat.

Kao dokaz, Linta navodi nekoliko činjenica.

U Splitu i do dolaska Tuđmana na vlast niko nije smio da se šeta Rivom za klupskim obiležjima Crvene zvezde i Partizana i nije bilo preporučljivo da gradom šetaju vojna lica u uniformi JNA.

U Splitu, Zadru, Šibeniku i dr. postojali su ugostiteljski objekti u koje vojna lica nije smela da ulaze jer nije bilo bezbedno. Na poznatom festivalu zabavne muzike u Splitu početkom sedamdesetim godina publika je otvoreno iskazivala antisrpstvo i veličala ustaštvo.

Posle fudbalske utakmice Hajduk – OFK Beograd koja je odigrana septembra 1970. godine u Splitu, besna rulja je automobile sa beogradskim tablicama prevrtala i bacila u more. Tom prilikom rulja je bacila u more i gađala kamenjem četvoricu pitomaca srednje podoficirske škole, starosti oko 15 godina, koji su jedva izvukli živu glavu, naveo je Linta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike