Linta: Svakodnevno ugrozena prava Srba u CG

BEOGRAD – Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta podržava patrijarha Irineja koji je svojom izjavom, kako kaže, želeo da naglasi sistematsku diskriminaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Svakodnevno se ugrožavavaju njegova osnovna ljudska prava: pravo na slobodnu upotrebu srpskog jezika i cirilice i pravo na proporcionaalno zapošljavanje u državnim institucijama, javnoj upravi, bolnicama, domovima zdravlja, školama, Univerzitetu u skladu sa rezultatima poslednjeg popisa stanovništva“, naveo je Linta u izjavi za javnost.

On smatra da je takođe, ugroženo pravo na učenje srpske istorije i književnosti i njegovanje srpske kulture, kao i pravo na slobodno đelovanje Srpske pravoslavne crkve.

Linta ocenjuje da u Srbiji postoje političari koji bi najradije hteli da u Srnoj Gori ne postoji srpski narod.

„Dobro je poznato da su Srbi u Crnoj Gori istorijski narod ali njihov status u Ustavu Crne Gore još uvek nije definisan već su odavno postali predmet nacionalne, političke, ekonomske, kulturne i svake druge diskriminacije. Srbija ima obavezu da još konkretnije i sistematičnije pomogne Srbima u Crnoj Gori da sačuvaju svoj nacionalni, vjerski i kulturni identitet i da opstanu na svom vjekovnom području“, ocenio je Linta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike