U trendu

Ljajić: Avio-let Beograd Peking važan za ekonomiju, privrednu saradnju i turizam

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da je avionski let uspostavljen na liniji izmedju Pekinga i Beograda važan sa stanovišta povećanja trgovinske razmene, ukupne privredne saradnje i turističkog prometa izmedju dve zemlje.

„Sada je sve na turističkoj privredi, na agencijama, poslovnim ljudima, da iskoriste dobru šansu“, kazao je Ljajić za RTS.

Dodao je da su predstavnici avio-kompanije „Hajnan erlajnz“ najavili da će do sredine naredne godine biti uspostavljena direktna linija izmedju Beograda i Pekinga, bez presedanja u Pragu, ali da to zavisi od broja putnika koje će leteti u oba pravca. 

„Da bi neki neki turista ili privrednik išao na neku destinaciju mora da postoje dve situacije, jedna je da može da dodje do te desrtinacije, što ova avio-linija omogućava, a druga stvar je bezvizni režim, koji je Srbija uspostavila s Kinom“, objasnio je Ljajić. 

Ministar turizma je kazao da Srbija ipak nema velike šanse u privlačenju većeg broja kineskih turista i da zato nudi regionalne turističke pakete da bi ih privukla.

„Mi moramo da udružimo naše turističke potencijale i zato smo sa Crnom Gorom izgradili paket aranžman „Put Valtera“ koji nudimo kineskim turistima, sa Bosnom i Hercegovinom razgovaramo,kao i s drugim zemljama regiona“, kazao je Ljajić.

On je dodao da su od 2012. godine kineski turisti na prvom mestu po potrošenim sredstvima na turistička putovanja, dok su u prošloj godini potrošili više od 330 milijardi dolara, a 135 miliona kineskih turista je putovalo svetom.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da iskoristi prednosti jer se nalazi na putu svile što je Kini važno, i dodao da su bezvizni režim i avio-linija prednosti koje mora iskoristiti u narednom periodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.