U trendu

Ljajić: Kritikuju svako rešenje, kao da je stanje idealno

BEOGRAD – U Srbiji se kritikuje svaki čin dijaloga i predlaže da se sačekaju bolja vremena, „kao da je stanje za srpsku zajednicu na KiM idealno pa treba da ga sačuvamo, jer ćemo pregovorima nešto da izgubimo, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Mi zapravo čuvamo iluziju da se ništa na Kosovu nije promenilo, da je Kosovo naše, iako nemate nikakvu faktičku vlast. Kritikuje se pravno obavezujući sporazum koji sada i ne postoji, kritikuje se svako rešenje koje se pojavi u medijima, a niko ne predlaže rešenje“, naglasio je on za Prvu tv.

Ljajić kaže da je tragikomično to što je sada Hašim Tači počeo da govori o podeli centralne Srbije.

On je naglasio da Tači govori o podeli, ali ne podeli Kosova, već da korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu.

„Tači govori o podeli, ne o podeli Kosova već o podeli centralne Srbije. Kao da smo svi bunjike jeli, pa će neko da prihvati takvu ideju. Ne postoji i jedan čovek koji bi u Srbiji o tako nečemu mogao i da razgovara“, rekao je LJajić za Tv Prva.

Prema njegovim rečima, Srbija u rešavanju kosovskog pitanja mora da ima proaktivnu ulogu, da traži kreativno rešenje, te da, ako je međunarodna zajednica tvrdila da je pitanje Kosova sui generis problem, mora da se pronađe i neko „sui generis rešenje“.

Ljajić napominje da bez EU i SAD kosovsko pitanje teško može biti rešeno i da bi do sada bilo pronađeno da je postojala mogućnost da se reši direktno u srpsko-albanskom dijalogu.

„Jasno je da su kosovski Albanci imali podršku međunarodne zajednice za ostvarivanje svojih ciljeva. Bez učešća EU i SAD teško da ovaj problem može biti rešen“, zaključio je Ljajić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike