U trendu

Ljajić: SDPS je državotvorna stranka i ima odgovore na važna pitanja za Srbiju

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić, izjavio je večeras u Novom Sadu da je SDPS danas „državotvorna stranka“ i da ima odgovore na sva važna državna i društvena pitanja, bilo da su ona popularna ili ne i bez obzira da li „donose političke poene ili ne“.

„Nismo se nikada libili da damo vrlo jasan stav o svemu, pa i o kosovskom pitanju, o odnosu prema Evropskoj uniji, Rusiji ili bilo kojim drugih škakljivim političkim pitanjima, koja su drugi svesno izbegavali“, rekao je Ljajić na proslavi osmog rodjendana SDPS.

Ljajić je naglasio da SDPS nije želela da izbegava razgovor o Kosovu ni kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao stranke na unutrašnji dijalog, te da su i u tom procesu „jasno rekli svoj stav“.

Napomenuo je da su uradili kako bi, pre svega zbog glasača, ostavili „jasnu političku legitimaciju na svakom važnom pitanju za Srbiju“.

Predsednik SDPS je dodao da je veliki uspeh što ta stranka danas obeležava osam godina postojanja, jer u Srbiji stranke „nemaju dug vek političkog trajanja“.

„Uspeli smo, ne samo da opstanemo, već da stranku razvijamo na idejama demokratije, socijalne pravde, slobode, antifašizma i mislim da su to temeljne vrednosti na kojima treba da insistiramo, ma koliko to bilo teško u današnjem vremenu“, rekao je Ljajić.

Kazao je da je stranka uspela da opstane i pored toga što je osnovana u periodu kada je „ideja socijaldemokratije prolazila kroz krizu u celoj Evropi“ i kada su socijaldemokratske stranke, pre svega zbog svetske ekonomske krize, počele da beleže poraze.

„Nije lako biti socijaldemokrata u siromašnoj zemlji i opstati na idejama za koje se borimo, a mi smo i pored toga uspeli da formiramo značajnu infrastrukturu u većini gradova i opština Srbije“, kazao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će osmi rodjendan stranke biti „prekretnica“ u smislu daljeg jačanja programskog i organizacionog kapaciteta SDP na teritoriji cele Srbije.

Ljajić je poručio da će i u budužnosti nastaviti da se protivi „klijentelističkom i trgovačkom“ organizovanju i funkcionisanju stranaka.

On je dodao da se poslanici, odbornici i funkcioneri SDPS „nikada nisu obrukali“ obavljajući svoj posao, da se trude da pokažu zavidan nivo političke kulture i da će i u budućnosti nastojati da afirmišu i „kompromis kao važan element svake političke borbe“.

Naglasio je da je ove godine prvi put SDPS aplicirao za prijem u socijalističku internacionalu, odnosno Partiju evropskih socijalista, i da ima naznaka da će taj zahtev biti uvažen.

Najavio je da će za dva dana održati i sastanak sa Socijaldemokratskom strankom Slovenije, te da je SDPS i u regionu bivše Jugoslavije prepoznata kao važna stranka levice.

Poručio je da mu je „posebno zadovoljstvo“ što je svečanost održana u Vojvodini, koja je prema njegovim rečima „pravo mesto za promociju toleranije, razumevanja i poštovanja drugog i drugačijeg, zbog svoje etničke, kulturne i svke druge raznolikosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar