U trendu

Ljajić: Zabrana ulaska u Hrvatsku za Vulina korak unazad u odnosima dve zemlje

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da je odluka hrvatske vlade da zabrani ulazak u Hrvatsku srpskom ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu korak unazad u odnosima dve zemlje i založio se za normalizaciju odnosa i donošenje odluka hladne glave. 

„Da smo se mi rukovodili izjavama koje su stizale iz Zagreba, mogli smo to da uradimo u prošlosti više puta“, rekao je Ljajić novinarima na Avali, gde je prisustvovao otvaranju avalskog tornja, srušenog u NATO agresiji 1999. 

On je dodao da odnose treba normalizovati i da je potrebno odluke donositi hladne glave, kako odnosi ne bi išli unazad.

„Umesto da rešavamo brojna otvorena pitanja koja imamo sa Hrvatskom, a imamo osam ili devet komisija koja rade na tome, mi otvaramo nova. To nije korak u dobrom pravcu“, rekao je Ljajić.

On je istakao da je Srbija i dalje zainteresovana da rešava sva otvorena pitanja i da ima dobre odnose sa svim susedima, uključujući i Hrvatsku. 

„I u budućnosti ćemo činiti korake koji vode ko normalizaciji odnosa a ne njihovom zaoštravanju“, rekao je Ljajić. 

Ministar je rekao da smatra da niko ne može da gura pod tepih pitanja iz prošlosti, već da je u saradnji potrebno da se traže zajedničke tačke oko kojih ne postoji problemi.

Prema njegovim rečima, ekonomija je apsolutni interes svih zemalja regiona, pre svega u oblasti infrastrkture i energetike. 

„Kada saradjujemo na tim ekonomskim temama, onda lakše možemo da rešavamo i osetljiva politička pitanje iz prošlosti“, dodao je Ljajić.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je juče da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u hrvatskoj javnosti oko njegovog dolaska u Hrvatsku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao „neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)