Ljudska prava-sagledati dostignuća, postaviti bitne zadatke

BEOGRAD – Večerašnjim događajem u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu obeležen je Dan ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, uz podršku Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misije OEBS-a u Srbiji, Delegacije Evropske Unije u Srbiji i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Goste su pozdravili domaćini prijema – Stelijana Nadera, stalni koordinator UN u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU, ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, i šef Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper, koji su zaključili:

„Svakim korakom u Nedelji ljudskih prava, pa i večeras, slavili smo 70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Obeležavanje ove godišnjice dalo nam je priliku da sagledamo dostignuća, ali i da zamislimo budućnost i postavimo sebi bitne zadatke i za naredne godine.

Ovaj veliki jubilej nas podseća koliko se ljudska prava tiču svih nas i koliko su važan instrument u svakoj ravnopravnosti i neravnopravnosti. Takođe, podsetili smo se koliko je važno da svi budemo za istim stolom, svi mi kojih se ljudska prava tiču, i da niko ne sme biti izostavljen ili zaboravljen“.

U saopštenju se navodi da su događaji organizovani tokom Nedelje ljudskih prava dali priliku da se istaknu prioriteti u poštovanju i borbi za prava najosetljivijih grupa, da se razmene iskustva, prodiskutuju i predlože koraci ka unapređenju ljudskih prava za sve nas.

U ponedeljak je obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom sa predstavnicima svih delova zajednice osoba sa invaliditetom, gde je promovisano ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu.

Proslavljen je Svetski dan volontera i ulog volonterskog rada u pravima starijih osoba.

Pravo na adekvatno stanovanje i pravo da se traži i dobije azil, promovisano je zajedno sa izbeglicama i bivšim izbeglicama, korisnicima Regionalnog stambenog programa. Usmerena je pažnja na branitelje i braniteljke ljudskih prava i presudno važnu ulogu koju imaju.

Promovisano je uklanjanje transrodnosti sa liste oboljenja kroz ispovesti zajednice o efektima koje patologizacija na njih ima. I u završnici Nedelje ljudskih prava, saslušali smo mlade iz cele Srbije, uvažavajući značaj njihovih prava i njihovog glasa.

Stotine nosilaca prava su učestvovale u brojnim događajima širom Srbije, ističući najhitnije probleme sa kojima se suočavaju u borbi za ljudska prava.

Četiri međunarodna partnera u Srbiji će nastaviti da podržava zajednice – posebno one izložene najvećem riziku, i vladu, u njihovom napretku u oblasti ljudskih prava, u skladu sa zakonom i standardima o ljudskim pravima na koje je se Srbija obavezala.

Glavni ciljevi obeležavanja 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i propratne kampanje je da se ljudi širom Srbije podstaknu da daju svoj doprinos ljudskim pravima i da se promovišu primeri dobre prakse koji se odnose na puno poštovanje ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike