Ljuka: Politika ne bi trebalo da se meša u Trepču

PRIŠTINA – Kosovski ministar ekonomije i razvoja Valdrin Ljuka izjavio je danas da kompleks rudnika Trepca dobro funkcioniše sa tehničkog aspekta i da postoji spremnost sa srpske strane, ali da se situacija može promeniti u slučaju da se politika umeša.

„Ne mislim da bi politika trebalo da se meša u slučaj Trepče“, rekao je Ljuka za RTK nakon što je evropska portparolka Maja Kocijančič izjavila da bi o Trepči trebalo razgovarati i u Briselu.

Kocijančić kaže da pitanje stausa Trepče treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava „da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

„EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek“, odgovorila je Kocijančić na Tanjugovo pitanje o posledicama usvajanje statuta Trepče u parlamentu Prištini, na sudbinu dijaloga.

Ljuka je dodao da postoji spremnost svih strana za rešenje statusa Trepče, kao i interesovanje među investitorima za taj kompleks rudnika.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut Trepče koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima. Priština je istovremeno još pre dve godine odbacili mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanjuTrepču, koju su oni proglasili „kosovskom imovinom“ tvrdeći da je to „gotova stvar. “

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike