London protiv promene granica, SAD o fleksibilnosti

BEOGRAD – Britanija smatra da pozivi za promenu granica na Balkanu mogu doneti nestabilnost, saopštila je britanska ambasada u Prištini.

„Verujemo da pozivi za izmenu nacionalnih granica mogu dovesti do destabilizacije“, navela je ambasada u odgovoru Radiju Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

U saopštenju se podseća da britanska vlada podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, za koju smatra da je od vitalnog značaja za bezbednost, stabilnost i prosperitet „obe zemlje i regiona u celini“.

Sjedinjene Države su, kako je ranije danas rečeno Tanjugu u Ambasadi SAD u Beogradu, spremne da slušaju I pomognu Beogradu I Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za Kosovo.

Iz Ambasade takođe ističu da je vreme da obe strane budu „kreativne i fleksibilne“.

Ovo je danas rečeno Tanjugu u Ambasadi Sjedinjenih Država u odgovoru na pitanje da li se ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Albancima uklapa u pristup koji je ovih dana predočen javnosti iz Stejt departmenta da je potrebno održivo rešenje, a da „strane treba da budu dalekovide I fleksibilne“.

Istovremeno ističu da rešenje mora da dođe od Beograda i Prištine.

„Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je ključna za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe obema zemljama otvorila jasan put prema konačnom članstvu u EU. SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Vreme je da strane budu kreativne i fleksibilne“, navodi se u odgovoru Ambasade SAD.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike