U trendu

LSV: Od 2.010 novozaposlenih u zdravstvu samo 270 za Vojvodinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je od 2.010 zdravstvenih radnika koje Vlada Srbije planira da zaposli tokom ove godine, za celu Vojvodinu odobreno samo 270 mesta.

Kako se navodi u saopštenju LSV, od odobrenog broja za Vojvodinu 229 medicinara biće zaposleno u Kliničkom centaru Vojvodine, a 41 u Opštoj bolnici u Subotici.

„Već sada u Vojvodini postoji značajna nesrazmera u broju zdravstvenih radnika, u odnosu na ostatak Srbije. Planiranom raspodelom, produbljuje se ta razlika u broju lekara koji leče pacijente u Vojvodini“, upozorila je LSV.

Osim toga, LSV je upozorila i da je problem „neravnomerna raspodela“, jer su gotovo svi zdravstveni radnici predvidjeni za rad u bolnicama i kliničkim centrima, dok u domovima zdravlja, osim Doma zdravlja u Zemunu nema predvidjenih zapošljavanja.

„Sve to ukazuje da su zanemarene potrebe ustanova primarne zdravstvene zaštite“, ocenjeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Stručnog saveta za zdravstvo LSV Radovan Latinović.

Stranka je zatražila da svi gradjani imaju jednak tretman u oblasti zdravstvene zaštite, te da u planu obnove u zdravstvu moraju biti „ravnomerno zadovoljeni standardi u kadrovima, prostoru i opremi“.

„Uvereni smo da će se Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo baviti rešavanjem ovog problema, sve dok se dostupnost i kvalitet usluga zdravstvene zaštite teritorijalno ne izjednače i ne budu jednake za sve“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar