U trendu

LSV predložio mere protiv spaljivanja oranica

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predložila je danas nadležnim institucijama da probleme koje prouzrokuje spaljivanje strnjike na oranicama rešavaju sistemski, povećanjem subvencija i smanjenjem cene goriva za poljoprivrednike.

„Na taj način bi se moglo uticati da se više njih odluči za zakonitu metodu kojom se zemljište ne spaljuje. Način obrade bez spaljivanja iziskuje i izuzetno veliku potrošnju goriva koja se kreće i do 20 litara po katastarskom jutru“, upozorila je LSV.

Kako je navedeno u saopštenju stranke, jedan od razloga zbog kog poljoprivrednici pribegavaju paljenju strnjike je i taj što većina njih nema adekvatnu mehanizaciju kojom može da pripremi zemljište na drugi način, a preskupo im je da drugome plate tu uslugu.

LSV je navela da timovi za sprečavanje spaljivanja strnjike koje su formirali ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede „mogu doneti samo kratkoročne rezultate“.

Dodaje se da je neophodno obezbediti i kvalitetniji rad poljočuvarskih službi koje treba dodatno osposobiti, edukovati i uložiti u njih sredstva.

Ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su formirala zajedničke timove za sprečavanje spaljivanja ostataka useva i drugog niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu, saopšteno je danas u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar