U trendu

LSV protiv menjanja granica

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protivi promeni granica na Balkanu i razmeni teritorija i poziva političare u Beogradu i Prištini da prestanu da razmišljaju u „teritorijalnim kategorijama“ i da se posvete poboljšanju života ljudi i unapređenju ljudskih i manjinskih prava, saopštio je danas predsednik te stranke Nenad Čanak.

On je naveo da je razmena teritorija princip koji je u prošlosti vodio u ratne sukobe i dodao da se takvim pristupom „relativizuje značaj granica“, koje moraju biti otvorene.

LSV upozorava da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova neminovno dovela do „legitimisanja pogrešnog modela etničkog zaokruživanja država“, kao i da bi navedena rešenja sa „velikom verovatnoćom“ proizvela „domino efekat“ i u drugim balkanskim državama.

To bi, kako se navodi, vodilo daljim etničkim podelama i težnjama za promenama ili „korekcijama“ i drugih granica na Balkanu, što otvara put u nove sukobe.

Prema Čankovim rečima, LSV podržava nastavak Briselskog dijaloga, ocenjujući da je potrebno pronaći kompromisno rešenje, jer, kako kaže, „nerešeni problemi proizvode nestabilnost i ekonomsku stagnaciju“, što sve vodi daljim odlascima mladih i iz Srbije.

„Zbog toga LSV poziva na mir, razvoj dobrosusedskih odnosa, nastavak dijaloga i evropska rešenja, kako ne bi ceo region bio talac prevaziđenih formula i razmišljanja u devetnaestovekovnim kategorijama granica i teritorija“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike