U trendu

LSV: Vlast koja iskreno želi mir ovo ne sme da dopusti

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da se pripadnici zabranjenih organizacija „smeju u lice državi Srbiji“, te da vlast koja želi mir u regionu i evropske integracije, ne bi dopustila njihovo delovanje na ulicama.

Zabranjena organzacija „Obraz“ preuzela je odgovornost za incidente i pretnje učesnicima projekcije filma „Albanke su naše sestre“ u Nišu, filmu koji je produciralo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN Kosovo, a govori o antiratnim pokretima tokom ratova devedesetih.

Zbog najavljenih incidenata na projekciji istog filma u Kraljevu, koja je trebalo da bude održana danas, projekcija je otkazana i u ovom gradu.

„Nakon Beograda i Novog Sada, najnoviji slučaj u Nišu i Kraljevu novi je dokaz da postoje snage organizovane sa namerom da zaustave svaku projekciju filma, tribinu i uopšte dogadjaj usmeren ka pomirenju i normalizaciji odnosa na Kosovu, te uplaše i onemoguće svakoga ko bi rešenje kosovskog pitanja tražio u pomirenju, toleranciji i dijalogu“, ocenila je LSV.

Stranka je u saopštenju apelovala na nadležne da da im „onemogući rad i da ih skloni sa ulica zajedno sa njihovim političkim pokroviteljima u čijem interesu su sukobi, nasilje i zaustavljanje evropskog puta Srbije“.

„Isto tako bilo bi u najmanju ruku pristojno da predstavnici vlasti ne primaju njihove delegate na sastanke, kao što je, recimo, u sredu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, primio predstavnike Alternative“, piše u saoptenju.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton, navodi se da je Srbija došla u situaciju da su tribine na kojima se promoviše pomirenje „nepoželjne i dogadjaji visokog rizika“.

„U isto vreme haški osudjenik Veselin Šljivančanin, pravosnažno osudjen za pomaganje i podržavanje mučenja na poljoprivrenom dobru Ovčara kod Vukovara, ima čitavu turneju sa svojim tribinama, od kojih će jedna za koji dan biti u Beogradu“, piše u saopštenju.

LSV je dodala da „vlast koja iskreno želi mir u regionu i evropske integracije ove zemlje, sve ovo ne bi dopustila“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.