U trendu

LSV: Vlast ne shvata ozbiljno izveštaj Evropske komisije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da vlast u Srbiji ne shvata ozbiljno nalaze iz izveštaja Evropske komisije o napretku u procesu pregovora o ulasku u Evropsku uniju, kao ni činjenicu da je Srbija dobila nižu ocenu nego prošle godine.

Funkcionerka LSV Maja Sedlarević upozorila je da je niža ocena u izveštaju EK „posledica izostanka vladavine prava i loših temelja nezavisnosti pravosudnog sistema, kao i niskih ocena u oblastima slobode izražavanja i nezavisnosti medija“.

„U javnosti se uglavnom površno govori o ovom izveštaju, te se stiče utisak da je Evropska komisija našoj zemlji zamerila samo izostanak sveobuhvatne implementacije Briselskog sporazuma, koji je potpisan sa kosovskim vlastima“, navela je Maja Sedlarević u saopštenju.

Podsetila je da je ukupna ocena Srbije u procesu pregovaranja 2,82, što predstavlja pad u odnosu na 2016. godinu, kada je ocena bila 2,96, ili 2015. godinu, kada je Srbija ocenjena sa 3,15.

„Zahtevamo da svi državni organi zaduženi za sprovodjenje evropske agende pristupe ozbiljnoj analizi izveštaja i sprovodjenju mera za poboljšanje stanja u oblastima u kojima su zabeleženi nezadovoljavajući rezultati. Srbija mora postati uredjena država vladavine prava“, kazala je Maja Sedlarević.

Ona je ocenila da „političko nasilje, primitivizam i govor mržnje“ u Skupštini Srbije dodatno komplikuju evropski put zemlje.

„Srbiji je potrebna stabilnost koja će doprineti razvoju demokratskih institucija koje nažalost, sve više liče na ‘sigurne kuće’ za osudjene ratne zločince koji ponovo prete i šire mržnju i strah“, ocenila je funkcionerka LSV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar