U trendu

Luksemburg podržava otvaranje pregovora ove godine

Luksemburg podržava napore Srbije da se prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU otvore do kraja godine, rekao je danas u Beogradu šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.

„Luksemburg će učiniti sve što može da prva poglavlja budu otvorena ove godine“, rekao je Aselborn posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

On je istakao značaj sporazuma u dijalogu sa Prištinom koji je postignut u avgustu i ocenio da se „stvari kreću u dobrom pravcu“.  

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Dačić je rekao da Srbija očekuje otvaranje prvih poglavlja do kraja godine jer je „ispunila sve što se očekivalo da postigne“.

„Zato očekujemo da EU ima brzi odgovor na to, odnosno da se poglavlja otvore do kraja godine a ne da se to produži na sledeću godinu“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je Luksemburg, kao predsedavajuća zemlja EU u drugoj polovini ove godine, odredio dva moguća termina za održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jedan u novembru i jedan u decembru, 15 ili 16.

On je dodao da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32 (o finansijskoj kontroli) i 35 (o Kosovu).

Govoreći o izbegličkoj krizi, Dačić je rekao da nisu donete nikakve odluke o otvaranju kampova ili centara za trajni smeštaj migranata u Srbiji.

„Nikakva odluka o otvaranju kampova ili centara nije doneta. O tome će se razgovarati narednih meseci“, dodao je Dačić.

On je rekao da informacije u medijima o navodnom otvaranju novih centara za azil nisu tačne, da Srbija ima prihvatne centre, a da se oni razlikuju od centara za trajni smeštaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar