U trendu

Lunaček: EU da utiče na Srbiju da povuče zastarele naloge za hapšenje

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog suda da oslobodi bivšeg lidera Oslobodilače vojske Kosova Ramuša Haradinaja i pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Srbiju da povuče zastarele naloge za hapšenje.

Lunačekova je rekla da je „potpuno neprihvatljivo“ to što Srbija produžava „zastareo medjunarodni nalog za hapšenje iz 2004. godine“ podsetivši da je Haradinaju već dva puta sudjeno i da ga je Medjunarodni krivičnu sud u Hagu oslobodio optužbi za ratne zločine, objavljeno je na njenom sajtu.

„Pozivam visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade svih 28 članica da nadju jasne reči za Srbiju da zastareli nalozi za hapšene kao ovi, treba da budu povučeni. To je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU u skladu s principom dobrosusedskih odnosa“, rekla je Ulrike Lunaček.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je priveden u Francuskoj 4. januara na osnovu poternice koju je za njega izdala Srbija zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.