U trendu

Lutovac (DS) u Strazburu: Greška je razgovarati s autokratom u Srbiji koji ne pita nikoga

Predsednik Demokratske stranke (DS), Zoran Lutovac, izjavio je danas u Strazburu da Evropska unija „ima ozbiljan problem“ u vezi sa Sporazumom o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kojeg su obe strane prihvatile u februaru, „zato što u Srbiji niko osim (predsednika Republike) Aleksandra Vučića“ ne zna ništa o tom sporazumu.

Lutovac je, odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, rekao da je „problem, kada date autokratama da rešavaju“, to što „oni nikoga ne pitaju“, i da je „pogrešan način voditi razgovor samo sa jednim čovekom koji ne pita nikog u Srbiji“.

„Da bi sporazum doneo ono što svi želimo – dugoročnu stabilnost, potrebno je da bude prihvatljiv za građane. Umesto da je deset godina radio na tome da se vodi društveni dijalog, da se raspravlja u parlamentu, on (Vučić) je pričao nešto sasvim drugo, da nikada nećemo priznati Kosovo. Došli smo u situaciju da sada on prihvata neki sporazum koji niko u Srbiji nije očekivao“, rekao je Lutovac.

On je rekao da je stav DS-a da, „s jedne strane niko ne dovodi u pitanje faktičko stanje na Kosovu, a da, s druge strane, imate ‘de jure’ stanje koje je potpuno drugačije, i zato se vode pregovori“.

„Prostor između ‘de fakto’ i ‘de jure’ je prostor gde se vode razgovori. Pogrešan je način voditi razgovor samo sa jednim čovekom koji ne pita nikog u Srbiji. Da bi sporazum dobio podršku, on mora da se podeli s građanima i da se sadržinski uradi nešto, a to je da Srbi na Kosovu i Metohiji sami odučuju o pitanjima koja su od njihovog životnog interesa“, istakao je Lutovac.

Dodao je da smatra da je rešenje za Kosovo moguće uz pomoć Evropske unije, odnosno da će „Kosovo biti i srpsko i albansko samo ako bude deo EU“.

Lutovac je, odgovarajući na pitanja evroposlanika, posle govora na komemoraciji povodom 20 godina od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića (1952-2003), o stavu DS-a o severnoatlantskim integracijama, odnosno ulasku Srbije u NATO, rekao da se „mora voditi računa o raspoloženju građana“.

„U Srbiji trenutno podrška (ulasku u NATO) nije ni blizu većine. Mi se zalažemo za najviši oblik saradnje koji je moguć u ovom momentu sa NATO, bez članstva“, kazao je Lutovac.

Naglasio je da u Srbiji podrška ulasku u NATO „iznosi osam, devet procenata“ jer je „vođena takva unutrašnja politika“.

„Došli smo do toga zato što imamo vlast koja jedno govori u Strazburu, a drugo u zemlji, i zato je taj nivo podške na ovom nivou“, zaključio je Lutovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.