U trendu

Lutovac: Nismo zainteresovani za učešče u vladi koju sastavlja autokrata Vučić

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da ta stranka „nije zainteresovana za učešće u vladi koju će sastaviti“ predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

„Vlada koju će sastaviti Vučić biće njegov lični servis i potpuno je nevažno ko će biti predsednik te vlade ili ministar. Na žalost, ni predsednik Skupštine neće biti ništa samostalniji u delovanju, bez obzira iz koje stranke dolazi“, rekao je Lutovac za list Danas od četvrtka.

On je istakao i da sama činjenica da predsednik države najavljuje kada će biti konstitutivna sednica Skupštine govori o tome da je reč o „državi u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu, pa i o tome ko će biti predsednik parlamenta i da li će on biti izabran na toj sednici ili nekom drugom prilikom“.

„Šta očekivati od autokrate koji se ne obazire na Ustav i zakone. Tužno je u šta je Aleksandar Vučić pretvorio Srbiju. I kakvu atmosferu u takvoj državi možete da očekujete? Kakvu atmosferu možete da očekujete u parlamentu u kojem SNS ima većinu, stranka koja opoziciju i sve koji drugačije misle tretira kao neprijatelje?“, rekao je Lutovac na pitanje kakvu atmosferu očekuje u palamentu.

On je istakao da DS „neće podržavati zakonske predloge vladajuće većine, jer je besmisleno podržavati ‘dobre zakone’ ako nema vladavine prava“.

„U državi u kojoj vlada bezakonje podržavanje bilo kakvih zakona vladajuće većine znači podržavati autokratsku vladavinu, stavljati ukrasnu fasadu na ruinu u kojoj živimo. To znači da ćete ili glasati za zakone koji se neće poštovati, ili za zakone koji će biti paravan za nesmetanu vladavinu organizovanog kriminala“, objasnio je Lutovac.

Kako je naveo, „čak i da ima vladavine prava, vladajuća većina nema kapacitet niti želju da donosi dobre zakone, nego zakone koji su korisni za njih same i one koji su im lojalni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar