U trendu

Lutovac: Orlić ne može neprijatno da iznenadi

 Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o predlogu da poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić bude izabran za predsednika Skupštine Srbije, a poslepodnevnu raspravu obeležila je rečenica lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca da „Orlić ne može neprijatno da iznenadi“.

U poslepodnevnom delu sednice predsedava drugi po godinama narodni poslanik Veroljub Stevanović.

Na početku je predsednica Zavetnika Milica Djurdjević Stamenkovski zatražila da se u vladu vrati ministarstvo dijaspore, a naprednjacima poručila da „pročiste svoje redove“ istakavši da pre svega misli na prozapadne političare u Vladi i NATO lobiste.

Djurdjevićeva je kritikovala nastup poslanika PUPS-a i poručila da ni oni, kao ni mnogi drugi ne bi mogli da predju cenzus „ni u mesnoj zajednici“.

„Lako je ostvarivati rezultate kad se udruži 20 stranaka, a bojim se da medju vama ima onih koji ne bi mogli da pobede ni na izborima za savet mesne zajednice. Zaklanjajući se iza lidera pretvorili ste političku scenu u festival divljenja“, rekla je ona.

Ona je iznela i niz primedbi na račun politike prema Kosovu kao i prema Evropskoj uniji i rekla da će se truditi da se u skupštini ne manifestuje pokornost prema Briselu.

Iako je predsedavajući Stevanović pozvao poslanike da se drže dogovora i da skrate diskusije kako bi sednica bila završena danas, što je na konsultacijama dogovoreno, poslanici vladajuće koalicije ipak su se javili za nekoliko povreda poslovnika i replika.

Posebno su replike razmenile Djurdjevićeva i Nataša Jovanović, sada poslanica SNS, a dugogodišnja poslanica Srpske radikalne stranke.

Jovanovićeva je predsednici Zavetnika ukazala da je još neiskusna i da treba da nauči pravila rada u skupštini, podučila je da se u skupštini „ne kreira državna politika“ i dodala joj da ne bude sujeverna.

Djurdjevićeva joj je odgovorila podsećanjem šta je Nataša Jovanović govorila o svom sadašnjem lideru stranke Aleksandru Vučiću.

U nastavku posle niza replika, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da ovakvom atmosferom poslanici unižavaju kandidata kojeg su sami predložili.

On je rekao da ne postoji razvijena politička kultura, da od Orlića ne očekuje da unapredi atmosferu ali da je moguć „kopernikanski obrt“ i da Orlić može „vratiti dostojanstvo parlamentu“ i štititi parlament od stranačkih kolega.

Lutovac je dodao da predsednik skupštine strasti treba da ostavi za privatan život i da „ostavi telefon kod kuće kako mu stranački šef ne bi bio šef i u skupštini“.

Ako bude izabran Vladimir Orlić, on ne može neprijatno da iznenadi, zaključio je Lutovac.

I njegov govor izazvao je niz replika i povreda poslovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar