U trendu

Lutovac pozvao članove Glavnog odbora da podrže učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pozvao je danas članove Glavnog odbora (GO) te stranke da podrže odluku o učešću stranke u osnivanju Saveza za Srbiju, navodeći da jačanjem tog opozicionog bloka jača i sama DS.
Lutovac je na sednici GO u Beogradu kazao da je iskustvo izbora i istraživanja javnog mnenja pokazalo da gradjani nemaju razumevanja za insistiranje na stranačkim posebnostima.
„Okolnosti u Srbiji su takve da imamo samovlašće Aleksandra Vučića, sudstvo koje nije nezavisno, medije pod kontrolom ili strasnim pritiskom, parlament koji je ponižen, fingiranje evropskih integracija. Nismo u prilici da biramo okolnosti već samo da kažemo da li želimo da ih menjamo ili da nastavimo da insistiramo na našim posebnostima“, rekao je Lutovac.
Govoreći o razlozima zbog kojih DS treba da bude jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Lutovac je kazao da „u trenutku kada zgrada gori, stanari imaju obavezu da ugase požar, a ne da zalivaju travu“.
„Ideja o savezu je ideja o objedinjavanju svih opozicionih potencijala spremnih da menjaju na bolje političke i društvene odnose u Srbiji i da se bore protiv samovlašća“, rekao je predsednik DS.
Lutovac je naveo i da DS nije ušla niti se priključila Savezu za Srbiju već da je osnivač tog opozicionog bloka.
„Trideset tačaka oko kojih smo se dogovorili nisu ni levičarske, ni desničarske već nas približavaju normalnoj Srbiji“, rekao je Lutovac dodajući da učešće u Savezu ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku.
Govoreći o kako je rekao, nedoumicama pojedinih članova DS u vezi sa učešćem pokreta Dveri u Savezu za Srbiju, Lutovac je kazao da taj blok mora da zahvati i desno orijentisane birače kako bi imao širinu.
„Dveri su jedina desničarska stranka koja nije pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Savez mora da zahvati i desno orijentisane birače da ne bio samo programsko-ideološka koalicija“, naveo je Lutovac.
On je dodao da je DS i ranije ulazila u tako široke opozicione saveze, ali da posle učešća u njima nikada nije gubila svoj identitet ili rejting.
Sednica GO zatvorena je za javnost posle obraćanja Lutovca, a članovi tog tela razmatraju predlog o potvrdi učešća DS u osnivanju Saveza za Srbiju. 

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    DS DANAS NIJE SRPSKA POČEVŠI OD PREDSEDNIKA PA NA DOLE SVE „TUĐINI“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike