U trendu

Makedonska vlada: Događaji na relaciji SK-BGD nisu na dnevnom redu

Makedonska vlada na današnjoj sednici neće raspravljati o dešavanjima na relaciji Makedoija – Srbija, nakon što je Beograd u nedelju povukao sve zaposlene iz Ambasade u Skoplju na hitne konsultacije, iako se ne isključuje mogućnost promene dnevnog reda na samoj sednici, preneli su skopski mediji.

Agenciji Meta je iz vlade rečeno da događaji u Srbiji nisu na dnevnom redu današnje sednice, te da neće biti dodatnih odgovora na, kako se navodi, tvrdnje Beograda.

„Ostajemo pri stavu koji je vlada saopštila juče“, rečeno je iz vlade.

Iz makedonske vlade u ponedeljak je saopšteno da neće donositi ishitrene zaključke o povlačenju celokupnog osoblja Ambasade Srbije i da vlada pozdravlja najave zvaničnog Beograda da će „zaštiti prijateljske odnose“ dveju zemalja.

Najviši srpski zvaničnici saopštili su juče da je osoblje Ambasade u Skoplju povučeno na hitne konsultacije nakon što je nedvosmisleno utvrđeno „pojačano ofanzivno delovanje prema srpskim institucijama i Srbiji“.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da je odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da „sve znamo i šta su se dogvarali i šta su dogovorili“, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijateljima.

Uprkos tome, kazao je Dačić, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnonsti.

Ministar je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, da će se on čuti sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovim, kao i da će premijerka Ana Brnabić imati priliku da se sretne sa Zaevim na jednom međunarodnom skupu narednih dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar