Makedonsko tužilaštvo naredilo privodjenje 15 osumnjičenih za nasilje

Državno tužilaštvo Makedonije izdalo je naredbu za privodjenje 15 osoba koje su osumnjičene da su učestvovale u nasilju nad poslanicima parlamentarne većine u Sobranju Makedonije.

Kako je objavila Televizija Telma nalog je izdat kasno sinoć, a policija je potvrdila da je započela akciju pronalaženja osumnjičenih.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova od državnog tužilaštva zatražilo da hitno pozove na saslušanje četvoricu vodja protesta nazvanih „Za zajedničku Makedoniju“, režisera Borisa Damovskog, tviteraša Bogdana Ilievskog koji je poznat pod nadimkom Betmen Velit, direktora Makedonske opere Igora Durlovskog i glumca Vladu Jovanovskog.

U nasilju u četvrtak, kada su učesnici protesta „Za zajedničku Makedoniju“, pristalice VMRO DPMNE, upale u makedonsku skupštinu nezadovoljne što je skupštinska većina uz ometanje poslanika VMRO DPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika Sobranja, povredjeno je 109 osoba, medju kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane, a SDSM i neki mediji tvrde da je medju njima bilo pripadnika policije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike