U trendu

Makron pisao Vučiću, potvrdio da će doći u Srbiju čim bude mogao

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da su odnosi dve zemlje zasnovani na „prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama“ i potvrdio nameru da poseti Srbiju „čim bude imao priliku za to“.

„Odnosi naše dve zemlje su zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obeležava bratstvo po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo naše prijateljstvo“, stoji u Makronovom pismu, saopštio je kabinet predsednika Srbije koji je ranije danas primio novog ambasadora Francuske u Beogradu.

Vučić je danas doputovao u Pariz, gde, na poziv predsednika Makrona, kao predstavnik sa Zapadnog Balkana, učestvuje na Samitu „Jedna planeta“ o dvogodišnjici potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi.

Makron je rekao da je Srbija „važan strateški partner“ Francuske i pozdravio Vučićevo delovanje na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Francuska podržava približavanje Vaše zemlje Evropskoj uniji koja ostaje suštinski stožer stabilnosti i ekonomskog razvoja našeg kontinenta. Vaša Vlada je poslednjih godina odlučno radila na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i na njegovom ekonomskom razvoju, a to delovanje želim da pozdravim“, naveo je predsednik Francuske.

On je kazao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da razgovara s Vučićem u septembru, kada ga je predsednik Srbije pozvao u posetu.

„Imao sam veliko zadovoljstvo da razgovaram sa Vama na marginama Generalne skupštine UN u septembru. Tada ste izneli mogućnost da posetim Vašu zemlju u 2018. godini, veoma značajnoj za obeležavanje našeg savezništva u prvom svetskom sukobu. Veoma sam Vam zahvalan na ovom pozivu i potvrdjujem Vam svoju nameru da dodjem u posetu Srbiji čim budem imao priliku za to“, navodi se u pismu Makrona.

Makron je dodao da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske nedavno ojačali i da je to „znak interesovanja francuskih preduzeća za srpsko tržište i za perspektive ekonomskog rasta Srbije“.

„Po tom pitanju, želim da privučem Vašu pažnju na kvalitet francuske ponude u sektoru infrastrukture, posebno urbane i aerodromske i u oblasti energetike. Više francuskih preduzeća je pozicionirano za velike ugovore u Srbiji u tim oblastima“, stoji u Makronovom pismu Vučiću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar